cerita kedai kopi......

ni first time ak stat wt blog ak sndiri......
so,mmg excited la...blog ni actually da lme...
bru nk update,tu pon sbb tertarik ngan blog kwn2 ak kt unimas...
thx to sam n irfan rosly...sbb tgk blog korang ar ak terpanggil utk update blog da yg lme x update ni....
emm,actually x pnah update pon....HAHAHAHA

Thursday, August 11, 2011

3 versus 2



assalamualaikum WBT....

setelah sekian lama tidak menjenguk blog ni...
dgn sukacita dimaklumkan,saya ingin mengupdate blog ni...
clap3x!!

ok now,proceed...
actually,post kali ni berkaitan dgn persoalan yg dh lme bermain kt fikiran aku...
ok now,aku try gune analogy lah pulak....*walaupun,aku x reti sgt...

ok, let me ask u 1 question...

dulu mse kite sekolah, mesti korang pernah tgk org lumbe lari en??
x kisah la,100m ke,400m ke....
yg atlet2 rumah sukan ni pon berlari sakan laa,demi utk ape??utk dptkan no 1??kan3??
if xdpt pun,at least la dpt no2 or no3...dpt jugak naek atas stage amek medal...
kecuali lah hadiah utk no2,no3 lg best drpd hadian no1...berebut la org nk dpt no2 or no3 cmtu...hahaha,tp jarang sekali la kn...
bintang2 AF sekali pun kn? mne dpt 1st,2nd,3rd femes la kn?? yg 1st paling femes,2nd femes gak,3rd boleh tahan femes...
dh mmg adat lah mcm tu...




TAPI....

adakah korang semua pernah terfikir situasi dimana 3 lebih menang,lebih hebat berbanding 2??
aku dh lme jugak terfikir,so sje buat post psl mnde ni utk tnye pendapat org lain pulak...
aku tau,mesti ade jugak yg pernah fikir psl ni...
sbb mse masuk je bulan ramadhan baru2 ni,ade jugak la yg buat status kt FB psl mnde ni...
satu situasi yg aku nmpak no3 akan kalahkan no2 which is berlaku time ramadhan je kot...
org menunaikan rukun islam ke3 lebih ramai drpd org yg menunaikan rukun islam ke2...diorang puasa,alhamdulillah,tp x solat fardhu 5 waktu...
mmg sedikit pelik bile org pilih no3 berbanding no2 kan...
tp tu lah yg aku dpt tgk dkt segelintir masyarakat sekeliling korang skarang...




aku bukan nk tunjuk bagus ke ape...
sje berkongsi persoalan dlm kepala ni...
aku admit,satu mse dlu,aku sndiri pnah mcm tu...**hehehe,zaman hingus-hingusan
tu sbb aku tnye psl mnde ni...sbb based on pengalaman sndiri...hehehe:P
tp skarang alhamdulillah,semakin ok la nk di banding kan dgn dulu2...
sesiapa yg membaca,kalau nk bg opinion korang...ok je...mungkin aku tersilap ke ape..boleh tegur2 aku...:) thx...

ok,dats all..
live happily...
salam ramadhan...:)

Tuesday, July 5, 2011

polka dot dot dot....

assalamualaikum...
blk2 kje je mlm td,around pkol 10 cmtu...mak aku ajak try new recipe yg aku nk letak gak dlm blog ni...**excited lebih...
mari,mari....bersama saya lg arini dlm ting tang ting tang alexender!!
dan resepi saye pd hari ini......APAM POLKA DOT!!...
mnde ni dh lapuk sbenarnye...tp aku baru try...
its simple...tp,apam ni si nadiah suke gile...
nadiah,nah resepi,xyah beli dh wey....try it!!
boleh juga dijadikan juadah berbuka mse bulan ramadhan nnt,ataupun santapan utk aidilfitri yg menjelang tiba....**aku terasa mcm chef florence tan



Bahan-bahan
3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150gm susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
Filling secukupnya
Pewarna ikut suka


Cara-cara

Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
Picitkan blueberry filling secukupnya.
Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Guna api sederhana. Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah/mekar



tadaaa!!!!!





smpai ke tgh mlm,tnggu nk setelkan apam ni...tp bile dh siap,mmg cute gile...
hope spe2 yg bce ni try buat....
mencuba resepi baru juga merupakan aktiviti cuti pd kali ni....hahaha...





pst:spe yg cite die sedih sbb die x reti buat,n mak die yg busy x de mse nk buat mnde2 mcm ni....ape kte,try buat ni...kau yg bg mak kau...lg sweet mcm tu :)
okie??? :D
ok la,dats all...
live happily...
byeeeeeeee...salam :)

Tuesday, June 28, 2011

sabarlah wahai hati....plissss :)

assalamualaikum wahai pemilik hati diatas....
bersabarlah wahai hati....

pesanan buat pemilik hati itu...


"jgn la mcm ni...kau kne kuat!!!aja2!!insyaAllah,asalkan ade usaha,doa..boleh punye..**cm dafi pulak,,hahaha....ok2,serius....if kau rse weak ke,mcm lost ke...byk2 kn doa,sesungguhnye Allah itu maha mendengar...ape2 mslh mengadu pd die...insyaAllah, DIA akan tolong hamba2 NYA yg selalu ingat kt die...kalau kau rse x tenang,byk2 kn bce al-quran...actually,aku pon x tau nk advice mcm mne sbb aku bukan kt tempat kau...ape yg aku alami dlu mungkin x seberat kau...tp,mcm ni je la yg aku boleh tlg...things happen for reasons...dats for sure..."

smile for me plisss,jgn la sdey2... :DD




Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan), sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang Mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.
-surah al-baqarah,ayat 216-

psst:dlu mse aku rse berat mcm kau,ade sorang kwn aku suruh refer ayat ni...selami maksud die betul2 ok...mmg sgt berkait rapat dgn situasi kau skarang...aku xkje arini,and i've spent some times to write this for u...hope kau akan ok,n hopefully ini membantu :D ...suke lah tu,entire post ni psl die...kn3??hahaha....


“Never regard study as a duty, but as the enviable opportunity to learn to know the liberating influence of beauty in the realm of the spirit for your own personal joy and to the profit of the community to which your later work belongs.”
-albert einstein-


be tough yawww~~
live happily :)
salam...:)

Friday, June 24, 2011

pabila hati terasa bosan dan dapur menyeru namaku..

assalamualaikum sume...
arini anda bersama saya...muni mokhtar!!dalam rancangan ting tang ting tang alexender~~
hahahhaa....**abaikan...

ptg td,aku tgk la cite dapur selebriti...mmg feveret aku tgk rancangan msk2 ni..
sedap ouh tgk diorang msk...ade satu hidangan ni **spaghetti aglio olio**
pergghhhh...teringin kot nk msk...ttbe mak aku berbicara

mak:eyh,rse nye ade spaghetti dlm kabinet tu..
muni yg cute:jom try nk??
mak:kalau rjen g la siap2 kan bahan2....
muni yg rajen:ok...**sepantas kilat g dapur...

sile ignore nme2 yg aku sje mngedik2 tu...


pasta,udang,button mushroom,capcicum,lada hitam,garlic,kiub pati ayam utk pedas cili padi...
cewaahhh...ttbe sume mnde ade kt dapur...
aku sukeeeeeeee!!!

dgn penuh kesungguhan aku kasi setel sama itu bahan2...
rebus pasta,goreng2 jap...

tadaaaaaaaaaaaa!!!siap lah masakan yg diberi nama AGLIO OLIO SPAGHETTI!!! **over gile nme** tp aku buat x la segempak mne...ciri2 kemelayuan sket...
sila rujuk gamba di bawah,hasil kesungguhan aku yg xde kje kt rumah...:P






tadaaa!!!




mcm2 angle aku try,nk bg nmpak cantik sket..hahaha





rumah aku xde daun parsley utk jd kan hiasan.. :(




sepatutnye die nmpak cantik mcm ni kott...hahaha


utk yg teringin utk mencuba...ni ade resepi..

Bahan-Bahan:
200 gm spaghetti yg telah dicelur
2 sudu besar minyak zaitun
2-3 ulas bawang putih
3-4 ekor udang sederhana besar
3-4 ekor isi kepah (Mussle)
Button mushroom (ikut suka) 1 sudu teh pati ayam
2-3 potong capsicum hijau (potong dadu atau memanjang)
1 sudu teh oregano flakes
daun parsley (dicincang)
cili padi (jika mahu pedas)
garam secukup rasa


Cara:
Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih yg telah dicincang. Hingga hampir kuning, terus masuk udang,mussle & pati ayam. Setelah udang kemerahan, masukkan pula capsicum dan button mushroom. Dan akhir sekali masukkan spaghetti dan kacau. Garam secukup rasa, cili padi, oregano dan daun parsley.
Cadangan Hidangan:
Sekiranya spaghetti nampak kering, boleh ditambah minyak zaitun. Tidak perlu risau jika hidangan nampak berminyak kerana minyak zaitun tiada kolesterol.


Tambahan:
Boleh ditambah isi ayam, sotong atau apa2 seafood atau peeled tomato mengikut selera.

Selamat mencuba ;)

psst:especially nadiah...try buat mnde ni..senang lg dr spaghetti yg biasa tu.. :D




nk je pose mcm mamat ni...tp muke aku serabai...:P **peace bang,curik gmba satu :D


psst:wuuuuhuiii~ encik pariappa!jgn nanges tgk blog post ni pliss...hehehehee...


dats all,tq sudi bce..
live happily...
salam...

Thursday, June 23, 2011

chenta hati waktu MAP :)

assalamualaikum w.b.t....

sekian lama x update blog,at last hati terbuka utk update...
nothing much to say...
just wanna share experience mse MAP (majlis aluan pelajar) asasi 2nd batch...ok aku tau aku lmbt...hahahha:P
seriously,xpernah terfikir nk jd LO utk map...
mse nk amek borang utk apply jd lo,aku berkire kire gak...
tiket flight,mse lbey kurang 2 minggu,mcm2 lah...
bile dh konfem jd lo,aku still berpkir lg...
**patut x aku cancel je mnde ni??
frankly,jauh kt sudut hati aku*
*bukan dpt ape2 pon,dh la kne kuar duet sndiri..sigh-_-"
dgn kwn nganjing lg,**akak lo,akak lo** hahhaha...
TP...alhamdulillah,allah maha tahu...aku book je tiket flight,n stay dgn decision utk jd LO...seriously,xde rse menyesal langsung...not even sebesar zarah pon rse kesal tu ade...ceyhhh~ hahahaha....

mse dpt tugas, aku redha la dgn ape yg lecturer [CHENTA HATI PERTAMA] dh tetapkan...psst:sir yg 2 org tu,tq sbb blanje tgk movie mlm tu :) sorry sbb ttdo dlm panggung :D
sbenarnye,aku sgt2 nk jd fasi utk grup,tp bile tgk kt kertas tugas tu,nme aku xde dlm senarai fasi yg dpt grup..xpelah,yg penting boleh join MAP...tu pon dh kire,HAPPY GILE!hahahaaks:P



kwn2 LO [CHENTA HATI KEDUA] sgt3,membantu...amount kite sikit,aku pon mule2 terdetik gak kt hati
**mampu ke kite organised MAP ni??dh la 1st time,intake ramai pulak tu...sorry sume LO,aku dh underestimate korang sume...korang sume hebat!! yey!! hahahhaa....








2nd day induksi,tanpa disangka,en ikhwan letak nme aku utk replace sum1..which is anne...**grupmate aku,grup 27 a.k.a supercute a.k.a the warriors a.k.a [CHENTA HATI KETIGA] ..actually anne korang nye fasi sbenarnye...
psst:anne ni cantik gile (kesian korang,fasi korang direplace dgn aku ni),cari2 la fb die **anne abdullah** :)
sgt2 best dpt kenal ngan korang sume...sorry if ade ape2 kekurangan especially utk performance korang..seriously bangge korang lepas audition tu...korang best ape,jgn persoalkn knape lepas ok...hehehee...btw,sorry tau :)
hopefully,korang sume akan success n kite akan still rapat even nnt dh msok degree sume :) ok??






enjoy life dkt unimas...sgt2 bermakna experience dkt unimas ni...
doakan kejayaan kami LO-LO utk masuk degree ni...n insyaAllah,aku akan doakan korang jugak....




yg penting,korang sume sporting!!
psst:nadiah,aina,dijah,sofia,ro...korang pun byk tlg aku..tq sgt3!! korang termasuk sekali dlm chenta hati kedua tau tp aku letak 1st class pnye...hehehe...

alhamdulillah..syukur atas segala yg dikurniakan...:)
dats all...hope aku akan lbey rajen update blog ni...**walaupun mmg payah :P

live happily ~~
salam ;)

Monday, March 14, 2011

HAPPY 143 DAY!!!!

UPACARA SUAP MENYUAP
pssttt:aku x reti suap org makan dan makan disuap...kesian kan??ish3:(












assalamualaikum...
korang,happy 143 day!!!
tarikh ni dlu ckup femes kt skolah...
time ni lah dpt dedication lah ,mesz lah bagai...
x ke gitu STFians sekalian??
hahahhaa....

tp hari ni aku bukan nk cite psl skolah...mnde dh lepas,biar jd kenangan...cewaahhh:P
ni aku nk story pasal asasi unimas....baru remaja!!hahhaa
sabtu hari tu,setelah sekian lama menyimpan niat+duet utk dihabiskan di kedai2 kt kuching,aku dan rakan2 decide nk kuar jln2 kuching...sume nk beli kelengkapan masing2...

barang yg nk dibeli:
-sandal
(disebabkan srwk ni rajen sgt hujan,so sandal yg aku baru beli dh punah ranah sbb kne air)
-pen
(jgn pelik knape aku smpai ke kuching utk beli sebatang pen,ni sbb kt area unimas ni even berbondong bondong kedai alat tulis, satu pon xde jual pen yg aku suke...MPH kt the spring je yg ade)
-SMP ~stok makanan persendirian~
(uishhh,mne wajibul nih...time lapa mlm2 at least lah ade mnde nk kunyah utk alas perut)
-baju,jam,perfume dan lain2
(xde dlm perancangan,tp almaklumlah perempuan..pantang nmpak sale...redah!!-gile weyy,baju sume buy 1 free 1....spe xnk kn??)


rabbit tu suke lari bile aku pegang die,org laen ok je...aku tacing ngan rabbit tu sume...x jd beli...
star!!tgn aku xde kot...cisss
with sofia
nk beli kau lah rabbit woi!!!!
jam baru...woot2!!(jam 15 hengget..satok mari bhaii)


haaaa.....tp kali ni punye outing ngan kwn2,aku rse yg paling gempaksss ever lah...
best sgt2!!complete sume 4 org ade....
and plus,diorang celebrate birthday aku weyy(even awal gile,TP AKU APPRECIATE SGT2!!!SGT4!!)...huuuuhuuuu....
mkn kt pizza hut(sebelum ni was2,tp lat2 mlm b4 kitorang kuar ni...akak usrah aku ckp,pizza hut n kfc xde dlm senarai boikot...perghhh!!!nice one beb!!)
tp yg sedihnye,feveret aku MCD terchinta....ade dlm senarai....sob3;(
xpe2,kite membantu secara x langsung...
fatwa pon dh dikeluarkan...kalau kite dh tau psl boikot ni,hukum kite utk boikot adalah WAJIB....lg sekali aku ulang "WAJIB"....
jd bertindaklah...nmpak remeh,tp effectnye insyaAllah besar utk saudara2 kite di palestine....

sepanjang hari,jln2...best nye...suke3 <3<3


so SECARA BANGGANYE,AKU DEDIKASIKAN 143 DAYS NI KEPADA RAKAN AKU YG 3 ORG TUH...KORANG BEST!!hope friendship kite x kan terhenti setakat asasi je...OK??promise??


setelah membeli belah,baru aku sedar....
betul ckp kak aisyah(akak usrah),"muhasabah diri dari plastik"
x caye korang try....
1st-beli je ape yg korang teringin
2nd-mntak plastik kt setiap kedai
3rd-smpai blk or rumah...kumpulkan barang setempat...
4th-muhasabah diri korang,berapa byk korang belanja hari tu...cek poket beg,poket seluar,dan juga wallet korang...

lastly,korang akan rasa sedikit sesal....
dan BERAZAM UTK TIDAK BERTINDAK BEGITU LAGI!!

*aku ckp sbb aku dh rase:p

sekali lg weyy,happy 143 day!!!


salam~~

Saturday, March 12, 2011

lets pray for them....

assalamualaikum...

mcm yg kite semua sedia maklum, lately ni byk bnde yg happen di sekitar kite...secara sedar x sedar, makin hari makin bertambah....but one thing for sure,things happened for reason kn....inilah ujian dr-NYA....semoga anda disana tabah menghadapi dan kami yg disini x alpa bahkan sentiasa mendoakan kesejahteraan kalian...




FREE PALESTINE!!!






EARTHQUAKE DI JAPAN....





terutama yg di palestin dan negara2 islam yg lain....semoga kalian tabah mengahadapi segala ujian ini...kalau ditakdirkan ujian seberat itu kepada kami...belum tentu kami mampu menjadi setabah kalian....









sekian,wasalam...